Pages

Sunday, June 13, 2010

Fam ily.

Hari ini ada kenduri tahlil, baca yasin dan lain2 for atuk. Sedih pulak, macam baru betul2 sedar, atuk betul2 da takde. Last time balik kg pun time atuk baru meninggal, baru kebumi semua, then terus balik KL, so xde la rase sangat yg atuk tu xde. But this time, bila balik, memang da tnyata sgt btol2 xde, and semua org nmpk mcm da biase je. Kesian wan sorang2 skarang. Takde org dia nk layan makan minum dah. Rase macam lagi sedih orang yang ditinggalkan drpd org yg meninggalkan. Klau kte mati, org yg kte tinggalkan lg sdey dr kte kot kan. 
Lepas tahlil ade makan2 semua (ayam msk lemak, daging rendang, rojak buah, ayam goreng berempah, tembikai, kek coklat, kek ape tah) oh sedap2. Cik Nab masak yg mmg ckup rase, smpaikn td nk dinner lagi, da tggl skit, sedih btol. Then ada meeting semua adik bradik mama, tmasuklah adik bradik dari nenek yg lain. Macam2 bincang, pasal kebun atuk, jip atuk, rumah ni, basically they were discussing about harta2 lah. Camne nak jaga, siapa nk tengok tengokkan. Yang jd pengerusi td paklong ibrahim, sbb die anak first dr first nenek. Bincang lama la jugak, siap ade berhenti untuk solat maghrib pastu sambung balik. perh, cam conference ape plak hehe. 
Pak ngah siap tanya, dorang dah bertumbuk ke kt sana? hehe, klaka. tapi seb baek la dorang tak btengkar bgado, bincang elok2 je sume. Saye x join lah, mls le. Kami yg cucu2 ni xdiajak pun, menantu2 wan pun xjoin. Tapi ade la jugak sibuk2 menyelit nak dengar sambil minum kopi yang disediakan untuk para2 ahli mesyuarat. Dgr2 td ada nak buat family day lah mcm2. Nak gotong royong bersihkan umah since dorg da ckp rumah atuk ni yg akan jd tmpt bkumpul sume lepas ni. Siap da pilih tarikh, raya hari keberapa semua keluarga wajib ade kt rumah ni. Nak bkumpul ramai2. Hmm, xkesah pun jumpe sebanyak mane, tp klau bleh xnk la terjmpe ex saye tu. Hai susah jgak bile ex sdare sndri. Seb baek td pun die xde :)) malas nk tgk muke die. sibuk je. g la berambus duk Jpn lama2. balik Mesia watpe.

Anyway, best pulak bila sedare ramai2, rumah bosan mcm ni pun bleh jadi riuh rendah macam ade parti plak. Itupun ramai yg xde, klau sume balik tah2 sampai tak muat nak tido. Ni pun macam mangsa perang dah semua tido bergelimpangan kat ruang tamu. Tmasuklah sayeee, skang ni tgh on9 atas sofa kat ruang tamu yg penuh ngan mangsa perang ni hehe. Yang bestnya kalau balik, mesti dapat makan durian, makanan best2. Dapat jumpa sedare yang tau2 je dah besar panjang. Most of my cousins ni kecik2 tau, ade lebih kurang 5-6 je cousin yang da remaja, lain semua bpuluh2 budak kecik. Haihh, saye da besar nanti mesti dorang baru nak remaja, pastu bila saye tua dorang bru dewasa. Wah tuanyaaaa. Tak aci sungguh. Da lah tadi semua men game kat laptop masing2, amboi amboii. Pakngah siap tlopong tgk, ish2. dulu2 main batu sremban, main lompat2 tali. skang main tekan2 je. hehe, klaka btol. Masa depan nanti tah mcm mana la, mintak2 sempat la meningkat tua. ^^ && what i want the most is so that this family stays together no matter what happens eventhough atuk is no longer with us.


2 comments:

Liyana Ramli said...

wooott!! ex sdare sniri??!! cemane tuh?? kazen ke?

skinnyjeens said...

>_> bab ni juge die nk tanye. umm, die tu cucu nenek first. aku cucu nenek kedua. so cm xrpt la. skali staun je nmpk.

Post a Comment